Om absint


Absint & eld – en modern travesti

I filmer som From Hell, Moulin Rogue m.fl. kan man se hur det eldas friskt på absint. Det tycks också vara kutym om man besöker t.ex. en bar i Prag eller Berlin som serverar inhemsk ”absinth”. Vanligtvis serveras den i ett shot-glas, på vilket man placerar en sked med en sockerbit som dränks in med absint varefter den tänds på. Ofta tar även absinten i glaset under skeden eld, då brinnande socker droppar ned. När sockret har fått ”karamellisera” en stund, släcks elden (ibland genom en liten tillsats vatten) och absinten dricks.

Detta förfarande, som ibland kallas ”den tjeckiska ritualen”, ”eldritualen” eller ”den bohemska ritualen”, har ingen som helst historisk förankring – det är en meningslös gimmick som introducerades under sent 1990-tal, i syfte att försöka ge en viss produkt en mer intressant inramning. (Tjeckisk absinth innehåller oftast inte anis, så den opaliserar inte.)
Ingen som vet det minsta om absint och dess historia skulle använda denna metod. Ibland framställs den tyvärr dock som historiskt korrekt, rentav ”det rätta sättet” att bereda en absint på. En absintheur På 1800-talet skulle med all sannolikhet rynka sin panna åt ett dylikt tilltag, då det enda det tillför är en bismak av bränt socker och att man förstår de delikata örternas aromer. Därtill är det tämligen osmart att leka med eld och alkohol, i synnerhet när den är så stark som absint – man kan spräcka eller helt förstöra sitt glas, eller skada sig själv och sin omgivning genom brand.
Vi avråder därför med bestämdhet från att servera absint på detta sätt!