Om absint


Hur dricker man absint?

Absint är ett extrakt av örter, därtill ett starkt sådant. Absinten ska därför alltid spädas med vatten innan den dricks – dels p.g.a. sin styrka, dels för att flera av örternas aromer inte kommer fram förrän den späds och vattnet för oljorna att falla ut, varvid också smakerna blommar ut.
Absint är alltså inte avsett att drickas som blanksprit (d.v.s. rent) och ska inte smaka brännande eller skarpt, utan vara en behaglig och uppfriskande drink.

Det vanliga är att man till 1 del absint späder med 3-6 delar iskallt vatten, efter tycke och smak. Vattnet bör vara av god kvalitet (gärna friskt källvatten) och kallt – ju kallare desto bättre. Oftast används en karaff/kanna fylld med isbitar och vatten, eller en särskilt utformad s.k. fontän under vilken man placerar sitt glas och låter isvattnet droppa ned i det, helst en droppe i taget. Faktum är att de delikata nyanserna i absinten framträder bättre om vattnet tillsätts droppe för droppe, än om man häller i allt vatten på en gång.
Eteriska oljor från örterna i absinten är låsta i den starka alkoholen och därför osynliga. De är dock inte särskilt vattenlösliga. När man tillsätter vatten sjunker alkoholhalten, medan vattenhalten stiger, och till sist nås en gräns där oljorna inte längre kan hällas i lösning och de faller ut, och den från början helt klara drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Man säger att den opaliserar. Det är också då som dess dofter och smaker kommer till sin fulla rätt.


Här visas det vanligaste sättet att bereda sin absint på traditionellt vis:
(Klicka på respektive bild för att se en större och mer högupplöst version).

1. Hör ör vad du behöver: ett glas, en absintsked, socker och en karaff med iskallt vatten. (Finns ingen absintsked till hands så funkar en gaffel också!).


2. Häll upp ett mått absint i glaset. Det är vanligtvis runt 3 cl.


3. Placera absintskeden på glaset och lägg på en sockerbit.


4. Häll lite vatten på sockerbiten så att den blir indränkt. Vänta sedan någon minut, så att vattnet börjar lösa upp sockret.


5. När sockerbiten har löst upp sig lite grand häller du sakta och försiktigt på mera vatten över sockret i en så fin stråle som möjligt, eller helst droppe för droppe. Betrakta de virvlande moln och slöjor som uppstår i absinten när den börjar opalisera. Lukta och njut av de dofter som sprids i takt med att absinten späds ut. Vattnet lyfter som sagt fram både dofter och smaker!


6. När du har spätt absinten med önskad mängd vatten (3-6 delar är vanligt) rör du om med skeden för att lösa upp kvarvarande socker i botten av glaset.


7.Voila! Din absint är redo att avnjutas.

Några ord om socker
Absint togs historiskt sett nästan alltid med socker – åtminstone en sockerbit, men ibland två eller rentav tre. Idag tycker nog de flesta av oss att det blir alldeles för sött. I början av 1800-talet, innan sockerbiten var uppfunnen, var det vanligt att man tillsatte sirop de gomme eller någon söt anislikör till absinten.
Sockret fungerar hur som helst för de flesta absinter som en smakbärare, som lyfter fram och binder samman smakerna. Men precis som med kaffe och te så är det en smaksak. Vissa avnjuter sin absint helt utan socker och tycker den smakar bäst så, medan andra föredrar en eller kanske en halv sockerbit – du väljer förstås själv vad du tycker blir godast.

>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.