Absinthe är det franska ordet för växten
malört (Artemisia absinthium), men samtidigt
också namnet på en destillerad spritdryck, smaksatt med malört,
anis, fänkål och andra aromatiska örter. Dess ursprung kan spåras
till Schweiz under senare delen av 1700-talet. Historiskt sett uppträdde
denna dryck först som en medicin, då de ingående örterna
alla var kända för sina medicinska egenskaper. Till exempel är
det allmänt känt att malört kan verka främjande för
matsmältningen och aptiten.
Från början av 1800-talet och framåt producerades absint i
Frankrike i större skala, då som aperitif, emedan man fattat tycke
för dess smak – så pass mycket att den kom att bli den allra populäraste
drycken i Frankrike. Den kom också att bli en symbol för den tid
som kallas la Belle Époque (”den vackra
epoken”, cirka 1880-1914) och förknippas intimt med den kulturella
aktivitet som författare och konstnärer bidrog till att göra
karaktäristisk för denna era i Frankrike.
Traditionellt tillverkad absint har en naturlig, grön
färg, men kan också vara genomskinlig (vit absint). Den har en hög
alkoholhalt (47-72 %) och ska därför alltid spädas med vatten
innan den avnjuts.
Ibland benämns absint som likör, vilket dock är
fel. I 1800-talets Frankrike definierades likör som en spritdryck med relativt
låg alkoholstyrka och tillsats av socker – absint har snarare en mycket
hög alkoholstyrka, och inget socker tillsätts före buteljering.