Om absint


Vad är absint?

Absinthe är det franska ordet för växten malört (Artemisia absinthium), men samtidigt också namnet på en destillerad spritdryck, smaksatt med malört, anis, fänkål och andra aromatiska örter. Dess ursprung kan spåras till Schweiz under senare delen av 1700-talet. Historiskt sett uppträdde denna dryck först som en medicin, då de ingående örterna alla var kända för sina medicinska egenskaper. Till exempel är det allmänt känt att malört kan verka främjande för matsmältningen och aptiten.

Från början av 1800-talet och framåt producerades absint i Frankrike i större skala, då som aperitif, emedan man fattat tycke för dess smak – så pass mycket att den kom att bli den allra populäraste drycken i Frankrike. Den kom också att bli en symbol för den tid som kallas la Belle Époque (”den vackra epoken”, cirka 1880-1914) och förknippas intimt med den kulturella aktivitet som författare och konstnärer bidrog till att göra karaktäristisk för denna era i Frankrike.

Traditionellt tillverkad absint har en naturlig, grön färg, men kan också vara genomskinlig (vit absint). Den har en hög alkoholhalt (47-72 %) och ska därför alltid spädas med vatten innan den avnjuts.

Ibland benämns absint som likör, vilket dock är fel. I 1800-talets Frankrike definierades likör som en spritdryck med relativt låg alkoholstyrka och tillsats av socker – absint har snarare en mycket hög alkoholstyrka, och inget socker tillsätts före buteljering.