Våra ingredienser


Färgningsörter

Romersk malört (Artemisia pontica), isop (Hyssopus officinalis) och citronmeliss (Melissa officinalis)

Dessa örter används till färgning av absinten. De läggs att macerera under en bestämd tid i en del av det ofärgade destillatet som kommer ur kopparpannan, varvid de förlänar absinten sin gröna färg och sin bouquet (de ingår även i vår vita absint, men då inte i ett färgningssteg). Färgningsörterna odlar Mikael själv på egen mark en bit utanför örebro, och har därmed full kontroll över när tiden är som bäst för att skörda, samt kan välja ut endast den bästa varan.


CitronmelissCitronmelissens blad skänker en mild och citrusaktig doft och smak till absinten, och ger en mycket fin och klar grön färg.
Det är en mycket gammal läkeväxt, som ansågs speciellt välgörande som tonikum vid oro och depression. Den citrondoftande oljan som finns i bladen sägs ha en gasdrivande, magstärkande och lugnande verkan. Citronmeliss används ofta i örtte mot matsmältningsbesvär, nervös oro, illamående och sömnlöshet.


Romersk malörtRomersk malört har använts som färgningsört i absint ända sedan de allra tidigaste recepten från 1700-talet, och kan naturligtvis inte lämnas ute. Den bidrar till den karaktäristiska doften av absint, och har en smak som är snarlik den stora malörtens, men mildare och inte lika distinkt. Den gör också den gröna färgen djupare.
Som läkeväxt delar den egenskaper med den stora malörten, Artemisia absinthium, och används på ungefär samma sätt, främst mot matsmältningsbesvär.


IsopIsop är en viktig ört som också den återfinns i praktiskt taget alla gamla absintrecept. Dess blommor har en lätt sötaktig doft som påminner om mejram, och de bidrar med en frisk, myntaliknande smak.
Förr användes isop för behandling av mag- och tarmsjukdomar och den är fortfarande en populär läkeört. ämnena i dess olja ger en allmänt magstärkande, hostfrämjande och svagt diuretisk verkan. Isop kan också vara välgörande vid inflammation i urinvägar, njurar och gallblåsa, och den stimulerar aptiten.
Alla delar av växten doftar mycket angenämnt och den är omtyckt att ha som häck runt rabatter. Den lockar mycket humlor, bin och fjårilar.