Malörten tillhör ett släkte med hundratals arter, bland annat gråbo
(Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia
dracunculus) och åbrodd (Artemisia abrotanum),
men endast Artemisia absinthium ger den rätta
smaken som karaktäriserar en äkta destillerad absint. Alla
delar av växten är starkt aromatiska. Som medicinalväxt har man
använt malört i tusentals år. Den har allmänt stärkande,
magstärkande, gallstimulerande, gasdrivande och antiseptisk verkan. Förr
användes den mot många sjukdomar, men idag brukas den främst
mot matsmältningsbesvär. Växten är välkänd för
sin oerhörda beska, och populär som snapskrydda. Beskan kommer från
ett ämne i malörtens olja som heter absinthin, vilket är ett av de
allra bittraste ämnen man känner till. Trots detta finns det dock
knappt någon kännbar beska alls i absint – i destillerad form bidrar
malörten istället med en blommig, frisk och mycket aromatisk smak;
en unik smak som faktiskt endast återfinns i absint.
Den malört vi använder är inte odlad, utan utgörs av vildväxande malört som vi själva
skördar för hand på olika platser i Sverige, under ett par hektiska
dagar i augusti varje år. Anledningen till detta är att vi tycker
att malörten som växer i det fria ger en mycket finare smak än
den odlade. Detta innebär förstås att mängden absint vi
kan tillverka under ett år avgörs av hur stor skörd vi får
ihop under sommaren, men att sätta kvalitet före kvantitet är
något vi aldrig kommer att tumma på.
Malörten hängs upp på tork direkt efter skörd och torkas i ett
år. Efter det strippar vi den från stjälkar, då det till prima
absint endast används blommor och toppar. Ett drygt jobb som görs för
hand, och inte direkt en dröm för en pollenallergiker...