Våra ingredienser


Malört (Artemisia absinthium)

Malörten tillhör ett släkte med hundratals arter, bland annat gråbo (Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dracunculus) och åbrodd (Artemisia abrotanum), men endast Artemisia absinthium ger den rätta smaken som karaktäriserar en äkta destillerad absint. Malört (Artemisia absinthium)Alla delar av växten är starkt aromatiska. Som medicinalväxt har man använt malört i tusentals år. Den har allmänt stärkande, magstärkande, gallstimulerande, gasdrivande och antiseptisk verkan. Förr användes den mot många sjukdomar, men idag brukas den främst mot matsmältningsbesvär. Växten är välkänd för sin oerhörda beska, och populär som snapskrydda. Beskan kommer från ett ämne i malörtens olja som heter absinthin, vilket är ett av de allra bittraste ämnen man känner till. Trots detta finns det dock knappt någon kännbar beska alls i absint – i destillerad form bidrar malörten istället med en blommig, frisk och mycket aromatisk smak; en unik smak som faktiskt endast återfinns i absint.

Den malört vi använder är inte odlad, utan utgörs av vildväxande malört som vi själva skördar för hand på olika platser i Sverige, under ett par hektiska dagar i augusti varje år. Anledningen till detta är att vi tycker att malörten som växer i det fria ger en mycket finare smak än den odlade. Detta innebär förstås att mängden absint vi kan tillverka under ett år avgörs av hur stor skörd vi får ihop under sommaren, men att sätta kvalitet före kvantitet är något vi aldrig kommer att tumma på.

Malörten hängs upp på tork direkt efter skörd och torkas i ett år. Efter det strippar vi den från stjälkar, då det till prima absint endast används blommor och toppar. Ett drygt jobb som görs för hand, och inte direkt en dröm för en pollenallergiker...
Malört (Artemisia absinthium)Malört (Artemisia absinthium)