Våra ingredienser


Florentinsk fänkål (Foeniculum vulgare var. Azoricum)

Fänkål (Foeniculum vulgare var. Azoricum) Florentinsk fänkål är den finaste sorten av fänkål man traditionellt använde i de bästa absinterna. Smaken påminner om anis men har en något lenare, lite sötare och mer avrundad ton.

Den innehåller liksom anis oljan anetol, och medicinskt sett delar den också de flesta av anisens egenskaper, bland annat lindring mot hosta. Den sägs stimulera aptiten och matsmältningen, och te på dess frön har traditionellt tagits för att lindra kramper i magen och motverka väderspänningar.

Fänkål (Foeniculum vulgare var. Azoricum)





Den florentinska fänkålen (avbildad i sin fröform till vänster och som planta ovan till höger) ska ej förväxlas med vanlig fänkål (Foeniculum vulgare), som förvisso är en god brödkrydda men som historiskt sett inte användes utom i billigare absinter. Den vanliga fänkålen har ett högre innehåll av en annan olja, fenkon, som kan ge absinten en oönskad smak påminnande om kamfer.
Vår florentinska fänkål hämtar vi från örtodlingar i Italien.