Grön Opal


50 cl, 72 % vol.

Grön Opal är en klassisk grön absint, baserad på de tre omistliga ingredienserna malört, anis och fänkål. Den gröna färgen får vi fram genom att tillsätta en väl avvägd blandning av torkade örter till destillatet, som är helt färglöst när det kommer ur pannan. Det är klorofyllet i örterna som ger den naturliga gröna färgen. Romersk malört, isop och citronmeliss är de traditionellt mest använda örterna för detta. Förutom att avge sin färg bidrar dessa örter förstås också med sina egna smaknyanser. Färgningsprocessen är avgörande både för hur absinten kommer att se ut och hur den kommer att smaka – tillvägagångssättet samt kvaliteten på örterna är av högsta vikt.
Här kan du beställa Grön Opal via Systembolaget.


Efter destillationen tappar vi absinten på fat för lagring i minst tre månader, varvid smakerna mognar.

Absint är en alkoholstark dryck som alltid bör spädas med vatten. Vi rekommenderar att du späder 1 del absint med 3-6 delar vatten för att den bäst ska komma till sin rätt. Grön Opal behöver mer vatten än Vit Opal, då den är mer alkoholstark. Men det står dig förstås fritt att experimentera med hur mycket vatten som passar just din smak – vissa nöjer sig med mindre vatten medan andra vill ha mer. Det behövs dock en viss mängd vatten för att alla smakämnen ska falla ur lösning och frigöra sina aromer; du kan själv känna att det kan göra stor skillnad om du späder med 4 eller med 4½ delar vatten!
Läs mer om hur du tillreder absint här.

Absint passar bra att avnjutas som aperitif, det vill säga som en uppfriskande och aptitretande drink före middagen, men den gör sig lika bra även som digestif. Vill man ha något tilltugg så passar salta saker, såsom lätt saltade chips och nötter, bra. även till den klassiska ost- och kexbrickan gör sig absinten utmärkt. Prova gärna också med rökta delikatesser, som t.ex. rökt fläskfilé, eller kryddiga korvar!

<< Tillbaka till våra produkter