Grön Opal
50 cl, 72 % vol.
Grön Opal är en klassisk grön absint, baserad på de tre omistliga
ingredienserna malört, anis och fänkål. Den gröna färgen
får vi fram genom att tillsätta en väl avvägd blandning
av torkade örter till destillatet, som är helt färglöst
när det kommer ur pannan. Det är klorofyllet i örterna som ger
den naturliga gröna färgen. Romersk malört, isop och citronmeliss
är de traditionellt mest använda örterna för detta. Förutom
att avge sin färg bidrar dessa örter förstås också
med sina egna smaknyanser. Färgningsprocessen är avgörande både
för hur absinten kommer att se ut och hur den kommer att smaka – tillvägagångssättet
samt kvaliteten på örterna är av högsta vikt.
Här kan du beställa Grön Opal via Systembolaget.
Efter destillationen tappar vi absinten på fat för lagring i minst
tre månader, varvid smakerna mognar.
Absint är en alkoholstark dryck som alltid bör spädas med vatten.
Vi rekommenderar att du späder 1 del absint med 3-6 delar vatten för
att den bäst ska komma till sin rätt. Grön Opal behöver
mer vatten än Vit Opal, då den är mer alkoholstark. Men det
står dig förstås fritt att experimentera med hur mycket vatten
som passar just din smak – vissa nöjer sig med mindre vatten medan andra
vill ha mer. Det behövs dock en viss mängd vatten för att alla
smakämnen ska falla ur lösning och frigöra sina aromer; du kan
själv känna att det kan göra stor skillnad om du späder
med 4 eller med 4½ delar vatten!
Läs mer om hur du tillreder absint här.
Absint passar bra att avnjutas som aperitif, det vill säga som en uppfriskande och aptitretande
drink före middagen, men den gör sig lika bra även som digestif.
Vill man ha något tilltugg så passar salta saker, såsom lätt saltade chips och nötter, bra. även
till den klassiska ost- och kexbrickan gör sig absinten utmärkt. Prova gärna också med rökta
delikatesser, som t.ex. rökt fläskfilé, eller kryddiga korvar!