Om oss


Svensk Absint AB är ett litet gårdsdestilleri beläget i Glanshammar strax utanför örebro.

Mikael och Tomas vid kopparpannan.
Mikael Norell arbetar till vardags som kemiingenjör, och har sedan 2003 haft absint som ett av sina specialintressen. Tomas Runnquist är en mångsysslande entreprenör med bakgrund i energibranschen. Han arbetar förutom som drifttekniker också med landsbygdsutveckling.

Vi tillverkar olika ädeldestillat så som Kilsbergen Gin, akvaviten överste Brännvin, de internationellt renommerade absinterna Grön Opal och Vit Opal, mer mera. Absinten, som är vårt flaggskepp, är i stil med den genuina och traditionellt högt skattade franska absinten. Den har stor karaktär och en bred palett av aromatiska örter. Svensk vildväxande malört, som vi själva skördar för hand i små kvantiteter, är stolt huvudaktör i drycken. Dess friska, blommiga toner vilar på en välbalanserad grund av anis och florentinsk fänkål, tillsammans med andra örter som skänker såväl vacker färg som komplexitet.
Vårt fokus ligger på små batcher av hög kvalitet; ett manuellt hantverk i alla steg från skörd av örter till buteljering och etikettering.

Drivna av ett brinnande intresse för denna mytomspunna dryck startade vi bolaget år 2009 som en bisyssla till våra vanliga jobb, med ambitionen att etablera ett bränneri för småskalig tillverkning av autentisk, förstklassig absint utifrån i huvudsak svenska råvaror av bästa kvalitet.
Resan dit skulle dock ta längre tid än vi först hade räknat med. Det hann bli 2011 innan vi äntligen fann en lämplig lokal för destilleriet. Under tiden vi sökte lokal passade Mikael på att anlägga ett eget land, där han ekologiskt odlar flera örter såsom isop, citronmeliss och romersk malört till dryckesproduktionen.
Våren 2012 erhöll vi vårt tillstånd för att få destillera alkohol, och en solig dag i maj anlände vår kopparpanna. Det skulle dock krävas ytterligare några långa månader av pappersexercis och praktiska bestyr innan vår lokal var ombyggd, prövad och godkänd för destilleriverksamhet. Bygglov, brandskyddsdokumentation, förstärkning av dörrar, klassningsplaner, egenkontrollprogram – ett axplock av några av de många roliga saker som behövde iordningsställas.

Men så en vacker vinterdag var allting äntligen klart, och när vi provsmakade de första efterlängtade dropparna som kom ur pannan kände vi att de helt klart hade varit värda att vänta på!