Några vanliga frågor, och svar på dessa
Hur ska absint lagras?
— Förvara flaskorna stående, på ett svalt och mörkt ställe.
Absint ska aldrig förvaras i kylskåp (eller frys) eftersom oljorna
i absinten då kan kristallisera och göra smaken platt och fadd.
Hur länge håller sig en öppnad flaska?
— Absint är en av de få drycker som fortsätter att mogna i flaskan
och den tar inte skada av kontakt med luft, tvärtom gör syret över
tiden att smakerna blir än mer välbalanserade. Om detta kan de intyga,
som haft lyckan att ha smakat gammal absint med ett sekel eller mer på nacken.
är en öppnad flaska bara så pass tillsluten att absinten inte
avdunstar, håller den sig med andra ord praktiskt taget hur länge
som helst.
Jag tycker inte om lakrits, kommer jag då att gilla absint?
— Absint är en anisbaserad dryck, och i anisfröna finns en aromatisk olja
kallad anetol. Det är denna olja som ger anis sin karakteristiska smak,
som vissa tycker påminner om lakrits. Jämför man anis och lakrits
sida vid sida så märker man dock att smakskillnaden dem emellan faktiskt
är rätt stor, även för en otränad tunga. Det finns
många, som definitivt inte gillar lakrits men som älskar absint.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
är er absint verkligen äkta absint?
— Ja. Den är in i minsta detalj gjord i enlighet med samma historiska recept
och metoder som de bästa absinterna från förra sekelskiftet.
En äkta absint är destillerad med malört, anis och fänkål,
innehåller inte socker eller andra tillsatsämnen, och den gröna
färgen erhålls från klorofyllet i de örter som tillsätts
efter destillationen för att ge ytterligare smak.
Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
Men är absint lagligt att sälja i Sverige?
— Ja, och det har heller aldrig varit något förbud mot absint i Sverige.
Från början av 2000-talet har absint av varierande kvalitet funnits
att köpa på Systembolaget.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
Kan man tillverka absint själv?
— Absint är en destillerad dryck. Med andra ord är det inget man enligt
svensk lag kan framställa i sitt eget kök, såvida man inte innehar
ett tillstånd att få tillverka sprit. Utan destillation går
det nämligen inte att tillverka något som ens avlägset liknar
absint, lika lite som man kan tillverka whisky genom att bara lägga korn
i sprit. Det förekommer många recept på absint på Internet,
som ofta innefattar malört som får dra i vodka. Det säljs också
påsar med särskilda kryddblandningar (absinthe kits) avsedda att
läggas i sprit för att sen silas av och drickas, liksom flytande essenser
färdiga att blandas ut med sprit. Försäljarna av dylika produkter
vet antingen ingenting om absint och hur det tillverkas, eller bryr sig inte.
De flesta resultat blir otroligt beska, eller liknar i bästa fall en sämre
lakrits-shot. Någon absint blir det dock inte.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
Jag har hört att man blir galen av att dricka absint!
— Vare sig absinten eller de örter som ingår i den gör dig galen,
får dig att hallucinera eller liknande. Detta är en av de äldsta
myterna kring absint som florerar än idag. Miljontals människor drack
absint dagligen under många års tid utan andra biverkningar än
sådana som direkt kan tillskrivas alkoholen i sig. Likväl ska absinten,
liksom alla alkoholhaltiga drycker, avnjutas ansvarsfullt och med måtta.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
är inte absint narkotiskt? En polare drack absint utomlands
och han fick hallucinationer!
— Nej, absint är inte narkotiskt och har aldrig varit det. Ej heller finns
det någon substans i den som verkar hallucinatoriskt, vare sig i modern
absint eller gammal absint från 1800-talet och början av 1900-talet.
Det finns mängder med analysresultat från modern forskning som motbevisar
dessa och andra gamla myter. Tyvärr finns det dock många oseriösa
aktörer på absintmarknaden idag, som medvetet utnyttjar dessa myter
i syfte att göra profit på absintens missförstådda historia.
Placeboeffekt och personliga anekdoter från folk som gärna vill tro
på de gamla myterna, gör att de nog kommer att leva kvar ett tag till.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
är tujon den aktiva ingrediensen i absint?
— Nej. Den aktiva ingrediensen i absint är alkohol.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.
Men vad är grejen med tujon då?
— Just ingenting; åtminstone är det relativt ointressant
när det gäller drycken absint. Men eftersom ordet tujon ofta kommer
upp när man pratar absint, och är föremål för många
missuppfattningar, så kan vi ändå redogöra lite kortfattat
för det nedan.
Tujon är en naturligt förekommande substans i bl.a. malört, kryddsalvia,
enbär m.m. Den finns i mycket låg halt i absint (liksom i vermouth,
Chartreuse, Bäska droppar m.fl.) och har ofta omtalats som det ämne
i absint som gör den farlig. Historiskt sett var tujondiskussionen också
en bidragande del i att absint blev förbjudet i Frankrike och stora delar
av övriga världen, i en tid då man ansåg att absint var
en särdeles kraftfull rusdryck som orsakade hallucinationer och galenskap.
Det vetenskapliga underlaget baserades dock på smått absurda djurförsök
och tämligen bristfälliga analyser, bekostade av vinindustrin och
nykterhetsrörelsen.
Ett vanligt missförstånd är att gamla tiders absint skulle ha
innehållit mycket höga halter av tujon ett antagande som har visat
sig stämma dåligt överens med verkligheten enligt nyligen gjorda
laboratorieanalyser (GC/MS). Ett flertal helt intakta absintflaskor från
1895-1914 har analyserats med avseende på tujon och visade på försumbara
halter, liksom fallet är med de flesta korrekt tillverkade absinter av
idag. Orsaken till de låga halterna är rent teknisk; pga sin höga
kokpunkt stannar det mesta av malörtens tujon kvar i pannan vid destillation
och endast små mängder hamnar i destillatet. (Noteras kan att i drycker
som ej destilleras, t.ex. Bäska droppar och liknande, stannar förstås
allt tujon som kan lakas ur malörten kvar i spriten efter att malörten
har silats av.)
Det har också hävdats av vissa att tujon skulle ha samma egenskaper
som THC i cannabis, på grund av en likhet i molekylstrukturen, en idé
som kemisterna dock har avfärdat helt idag. Likväl fortsätter
vissa producenter av framför allt tjeckisk och tysk absinth obekymrat
att marknadsföra sina produkter med ett påstått högt tujoninnehåll
som säljargument, i ett bedrägligt syfte att få konsumenten
att tro att man ska bli hög, få hallucinationer eller uppnå
andra effekter av deras sprit.
Sanningen är att tujonhalten i en absint är helt ovidkommande och
påverkar vare sig smak eller kvalitet. Det finns inga studier som visar
att tujon skulle vara hallucinogent, och det har definitivt ingen psykedelisk
verkan. Däremot är det i ren form ett neurotoxin som i mycket höga
doser kan vara hälsofarligt och ge kramper, men de halter som finns i absint
är betryggande låga. För att känna någon som helst
effekt av tujonet skulle du behöva dricka så många flaskor
att du hade dött flera gånger om av alkoholen innan dess!
Vill du veta mer om tujon och ta del av vetenskapliga artiklar runt ämnet
rekommenderar vi varmt en titt på
www.thujone.info.
>> Klicka här för att komma tillbaka till sidans början.